Utrecht denkt aan stelsel van stadsdistributiecentra

Utrecht denkt aan stelsel van stadsdistributiecentra 272 128 Uw Leasekompas

Utrecht denkt aan stelsel van stadsdistributiecentra

In 2025 moet de winkelbevoorrading in de Utrechtse binnenstad emissieloos verlopen. Tegen die tijd zal de Domstad ook beschikken over een stelsel van grotere hubs aan de randen van de stad en zogeheten microhubs in de wijken voor efficiënte en schone stadslogistiek.

Dat stelt de Utrechtse wethouder Victor Everhardt (D66). Hij was een van de sprekers tijdens het congres ‘Stadslogistiek Van Warehouse naar winkel’, dat eind maart werd gehouden door Vastgoedmarkt. Het congres vond plaats in de 6.000 vierkante meter omvattende Utrechtse vestiging van City Hub op bedrijventerrein Lage Weide.

‘Stadsdistributie in 2025 volledig emissieloos’

In zijn bijdrage deed Everhardt het Raamwerk Zero Emissie Stadslogistiek Utrecht uit de doeken. Volgens dat beleidsstuk moet de stadslogistiek in de logistieke hotspot nummer 9 van Nederland in 2025 volkomen emissieloos verlopen.

Met hubs vervoersstromen afvangen

Over de noodzaak hiervan stelde de wethouder tijdens het Vastgoedmarkt-congres dat Utrecht de snelst groeiende stad van Nederland is wat zo veel betekent dat een goede openbare ruimte belangrijk is voor een gezond stedelijk leven. “Daarom moeten we zorgen dat we de stadsdistributie daarin een goede plek geven. Het betekent dat de grote vervoersstromen via hubs aan de rand van de stad, van bijvoorbeeld 5.000 vierkante meter of 6.000 vierkante meter worden afgevangen en vervolgens verder worden gedistribueerd met elektrische voertuigen, of bijvoorbeeld bakfietsen of via het water.”
Ook denkt de wethouder dat er in de woonwijken en buurten zelf ook nog een extra slag gemaakt moet worden met microhubs. “Maar dan heb je het over veel kleinere afmetingen”, aldus Everhardt.

Geen blauwdruk voor stadsdc netwerk

De wethouder zei desgevraagd tegen Vastgoedmarkt dat hij geen blauwdruk beschikbaar heeft van de hoeveelheid stadsdistributiecentra die nodig zijn aan de randen van de stad en microcentra in de woonwijken. “We hebben er al een paar zoals deze City Hub in Lage Weide en een centrum voor de bouwlogistiek. Ik heb geen blauwdruk klaarliggen voor het precieze aantal. Ik denk in termen van tientallen centra, groot en klein. Maar ik heb daarvoor de eindgebruikers nodig, de distributeurs, de retailers, maar ook de bewoners van de stad.  Die puzzel zullen we met elkaar moeten leggen.”